Zwyrodnienia stawów
Nasze Yorki >
Akupunktura u ludzi >
Hotel dla psów >

Dieta BARF

Dieta BARF jest dietą naturalną w której dostarczamy psu świeżych składników, witamin, minerałów, słowem wszystkiego czego potrzebują. Proporcje systemu żywienia BARF są dość płynne, ale można przyjąć, że podstawę diety stanowią surowe kości i mięso (60-80%) a reszta to: warzywa, podroby, ryby, owoce, dodatki (oleje, twaróg, jajka, algi, kefir i jogurty). Nie podajemy psu zboża, gdyż nie jest ono przez psa odpowiednio trawione. Źródłem energii u psa są głównie tłuszcze a nie jak w przypadku człowieka węglowodany.

Są trzy podstawowe zasady karmienia BARF:
1. dieta jest oparta o surowe kości i mięso
2. większość diety musi byc surowa
3. pokarm ma być zróżnicowany
UWAGA: Absolutnie nie należy podawać kości gotowanych, gdyż są kruche i rozczepiają się.

RYBY
Surowe ryby podawane najlepiej w całości są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega.

PODROBY
Surowe serca, nerki, wątroby, żołądki, mózgi są źródłem najlepszej jakości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin. Serca są źródłem witamin z grupy B i żelaza.
Uwaga: Wątroba jest bogata w wit.A, która nie jest wydalana przez organizm, dlatego jej przedawkowanie może być toksyczne.

WARZYWA I OWOCE
Podajemy wszystkie warzywa za wyjątkiem cebuli. Szczególnie polecamy: seler, koperek, pietruszkę, marchew, buraczki, szpinak, pomidory, brokuły. Muszą one byc specjalnie przygotowane, aby zwierzę skorzystało z zawartych w nich substancjach odżywczych. Uwaga: Ściany komórkowe roślin są zbudowane z celulozy, której psy nie trawią. Dlatego należy dokładnie zmiksować warzywa lub zrobić z nich łatwo przyswajalną papkę. Owoce nie są niezbędne w psiej diecie, gdyż większość składników odżywczych mogą pozyskać z innych produktów. Ich spożywanie zapewnia jednak różnorodność diety, która jest w BARF ważna. Z owoców szczególnie polecam jabłka, banany, gruszki, jagody, truskawki oraz pomarańcze i grejpfruty.

OLEJE
Najlepsze są lniany, z pestek winogron, kukurydziany, ryżowy, oliwa z oliwek, tran z dorsza i łososia. Oleje te są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6

NABIAŁ I JAJKA
Polecam biały ser, jogurt naturalny, kefir oraz całe jajka wraz ze skorupką. Szczególnie polecamy kefir, który jest idealnym probiotykiem bogatym w witaminę A, witaminę C, selen, potas oraz zawiera zbilansowane proporcje wapna i potasu. Jogurt naturalny jest probiotykiem oraz źródłem wapna i wit.B. Jajka są uważane za najdoskonalsze źródło protein.

KORZYŚCI z karmieniem dietą BARF
1. piękna i błyszcząca sierść
2. zdrowe i czyste zęby
3. wyeliminowanie lub poprawa problemów skórnych
4. niewyczerpana żywotność i energia
5. układ odpornościowy ulega poprawie, dieta zawiera dobrze zbilansowane kwasy i inne składniki odżywcze, które redukują stany zapalne i zapobiegają infekcjom
6. zwierzę traci nadmiar tkanki tłuszczowej, łatwo jest utrzymać odpowiednią wagę psa
7. mniejsze objętościowo i mniej odstraszające zapachowo odchody
8. powrót do natury – psy nie potrafią przetwarzać pokarmu – to ludzie im przetwarzają

PROPORCJE SKŁADNIKÓW BARFA
Dieta powinna składać się w 80% z produktów pochodzenia zwierzęcego i 20% z produktów pochodzenia roślinnego.
80% diety z produktów zwierzęcych powinno zawierać;
50% mięso
20% żołądki z zawartością
15% kości
15% podroby
20% diety z produktów roślinnych powinno zawierać
75% warzywa
25% owoców

DAWKA DZIENNA WYNOSI 2-7% masy ciała
Szczeniaki do 6-m-ca życia, rasy małe średnie 4-5% masy ciała, rasy duże 5-7%
Od 6 - 12 miesiąca życia 3-4 %
Dorosłe 2-3 %
Sterylizowane 1,5 %
Suki w ciąży 5-9 tygodnia 2,5%
Suki karmiące w 1-szym tyg. 3%
Suki karmiące w 2-gim tyg. 4%
Suki karmiące w 3-4 tyg. 5%
Dorosły pies aktywny Owczarek niemiecki 2,5 %
Pies ważacy 40 kg x 0,025 – powinien zjeść 1 kg pokarmu na dobę / 7 kg na tydzień/
80% produktu pochodzenia zwierzęcego to 7 kg x 0,8 = 5,6 kg
20% produktu pochodzenia roślinnego to 7 kg x 0,2 = 1,4 kg
Produkt pochodzenia zwierzęcego dzielimy w następujący sposób;
50% mięsa to 5,6 kg x 0,5 = 2,8 kg
20% żołądków to 5,6 kg x 0,2 = 1,12 kg
15% podrobów to 5,6 kg x 0,15 = 0,84 kg
15% kości to 5,6 kg x 0,15 = 0,84 kg
Analogicznie
75% owoców 1,4 kg x 0,75 = 1,05 kg
25 % warzyw 1,4 kg x 0,25 = 0,35 kg

UWAGA!
W produktach zawierających mięso z kością jest 70 % mięsa i 30% kości . Wątróbkę podajemy w dawce 50-150 g 1-2x w tygodniu.
Nie gotować i Inie poddawać obróbce cieplnej kości ,ponieważ rozdzierają się kruszą ,mogąc powodować uszkodzenie jelit oraz zatwardzenia.

Zabronione warzywa to; cebula,awokado,bakłażan.
Zabronione owoce to; czarny bez,pigwa karambola ,winogrona,skórki owoców cytrusowych.

PRZESTAWIANIE PSA NA DIETĘ BARFA
1-szy dzień głodówka
2-6 dnia zmielone żołądki
Od 3-go dnia możemy podać mix warzywno-owocowy
Od 5-go dnia możemy podać mięsko bez kości ,dodając łyżkę jogurtu lub kefiru,
Od 7-go dnia już dietę wg wyliczeń . Jajko dajemy 1 raz w tygodniu / białko musi być ścięte /.

 
Copyright © by Beata Bałucińska
Gabinet Meridian e-mali:

Gabinet "Meridian"
04-015 Warszawa
Al. Waszyngtona 39
tel.kom. 516 339 716

Numer tel. do dr Beaty Bałucińskiej
(od poniedziałku do piątku)


tel.kom. 503 968 222

e-mail:

Więcej linków  ➜ akupunktura
elektrostymulacja
laseropunktura
laseroterapia
szczepienia               
odrobaczanie
czipowanie i paszporty